Dacă vrei să faci clătite americane, asigură-te că ai un mixer bun. Tot secretul stă în felul cum bați ouăle 🙂 . Dar să luăm lucrurile pe rând. Am să-ți spun mai întâi ingredientele pe care le-am folosit:

  • 350 g de făină bio de quinoa (fără gluten)
  • 500 ml de lapte
  • 4 ouă
  • 50 g de unt
  • o lingură de zahăr brun
  • 1/2 linguriță de scorțișoară
  • un vârf de sare

Într-un bol, spargi patru ouă și presari deasupra zahărul. Le bați bine cu mixerul, până când obții o spumă tare.

Ouăle se bat spumă tare

Într-un alt vas pui cele 350 g de făină fără gluten, sarea și scorțișoara și omogenizezi cu o spatulă. Noi am vrut clătite americane din făină de quinoa, fiindcă eram curioși de gust. Tu poți folosi ce ai la îndemână – făină de castane, de cocos, de mei sau hrișcă, depinde ce îți place.

Topești untul, fără să îl arzi, și îl torni peste ingredientele solide. Apoi adaugi treptat laptele și amesteci continuu. În caz contrar, vei obține un aluat plin de cocoloașe.

Laptele se incorporează treptat în făină

La final, adaugi ouăle bătute spumă peste compoziție și amesteci foarte ușor cu o spatulă, ca să nu distrugi bulele de oxigen

Ouăle bătute se amestecă ușor în compoziție

Urmează etapa de prăjire. Unge o tigaie antiaderentă cu puțin unt sau ulei și încinge-o la foc mic (nu minim). Toarnă aluat cu polonicul în tigaie; poți prăji concomitent trei-patru clătite americane mici sau una singură mai mare. Le lași câteva minute pe fiecare parte, până se rumenesc.

Pe măsură ce sunt gata, construiești un turn de clătite americane (pancakes), astfel încât să se păstreze calde până sunt gata toate. Le poți mânca stropite cu sirop de arțar sau de agave, cu miere sau dulceață. Noi aveam în casă dulceață de coji de pepene, de soc și de cireșe amare și le-am testat în toate variantele.

Ne-au plăcut mult, așa că am încercat și un amestec de iaurt și miere. Concurența pentru podium e foarte serioasă 🙂 . Îmi pare rău că s-au terminat atât de repede încât n-am apucat să mănânc măcar câte o jumătate cu pastă de gutui și cu gem de caise, unele dintre rețetele mele preferate.

Spune-ne dacă încerci această rețetă și arată-ne cum ți-au ieșit clătitele și cu ce le-ai combinat! Să ai spor!