De-a lungul timpului, pe teritoriul țării noastre au fost cultivate zeci de soiuri de păr. Puține au rezistat până în zilele noastre, dar ar fi păcat să dăm uitării soiurile vechi de păr pe care nu mai avem acum ocazia să le gustăm. Cu ajutorul lui Simion Florea Marian și a lui Botanica poporană română, vrem să facem aici un inventar al soiurilor de păr ce se puteau găsi în pometele țăranilor români acum 150 de ani sau mai bine. Mai întâi trebuie spus că perii se clasifică în peridevară, perivăratici sau peri-devreme și în peri-de-toamnă, peritomnatici, peri-târzii sau peri-iernatici, aceștia din urmă având fructele cele mai rezistente, care puteau fi păstrate peste iarnă. Iată, așadar, lista cu soiurile de peri:

  1. Păr-alămâi, cu fructe galbene, făinoase și dulci
  2. Păr-arăpesc, cu fructe cu coajă negrie, numite pere arăpești
  3. Păr-ascuțit
  4. Păr-bergamut
  5. Păr-boieresc
  6. Păr-bubos, cu pere dulci și mari, de toamnă
  7. Păr-busuioc, cu fructe (pere busuioace) care au față gălbuie și gust dulce
  8. Păr-cărpănos, ale cărui fructe se numeau cărpănușe
  9. Păr-ciuciuvan, cu fructe numite ciuciuvene, cu fața galbenă și gust dulce-înecăcios
  10. Păr-ciuciuvel, (similar cu soiul 9)
  11. Păr-cotnărel, cu pere rotunde, galbene, cu gust dulciu
  12. Păr-crăiesc
  13. Păr-cucon, cu fructe numite cuconițe
  14. Păr-cucurbețesc, cu pere care seamănă cu cucurbetele sau bostanii, sunt mari, lunguiețe, au fața gălbuie și gust dulce
  15. Păr-de-luncă, alel cărui fructe au diferite dimensiuni și gusturi; de obicei, sunt acre atât crude, cât și coapte; se îndulcesc și se înmoaie dacă sunt ținute câteva zile în pod după ce sunt culese
  16. Păr-de-Sânt-Ilie, cu pere mici și moi
  17. Păr-de-Sânt-Petru
  18. Păr-de-Sânziene
  19. Păr-dulce, care face pere mici precum o nucă, bicolore galben-roșu
  20. Păr-făinos, cu fructe cu adevărat făinoase și dulci
  21. Păr-faraon
  22. Păr-galbăn, cu pere cu coadă lungă
  23. Păr-gălbior
  24. Păr-giudăoan, ale cărui fructe sunt lunguiețe, cu fața gălbuie și gust dulce aspru
  25. Păr-garof, cu pere cu fața roșie dungată
  26. Păr-gușat, cu fructe de toamnă, mai mare decât cele buboase, cu formă de pipetă (tragulă)
  27. Păr-harbuzesc, care face pere fragede, cu fața gălbuie și gust dulce
  28. Păr-imanel, ale cărui fructe sunt roșii, lunguiețe, cu gust dulce sălciu
  29. Păr-împărătesc, cu pere de diverse culori, care se coc la sfârșitul verii
  30. Păr-înecăcios, cu pere cu fața vânătă și gust dulce sălciu
  31. Păr-lucior, cu fructe cu față gălbuie și gust sălciu
  32. Păr-mălăietic, ale cărui fructe se mălăițează (adică se înmoaie) imediat cum se coc, cu gust dulce
  33. Păr-mălăieț (identic cu soiul 32)
  34. Păr-mărunțel
  35. Păr-mititel, cu pere lunguiețe, care se coc devreme
  36. Păr-mniericesc sau niericesc, cu pere cu fața vânătă roșie și gust foarte dulce, ca mierea
  37. Păr-murg, care are fructe făinoase, de culoare vânătă și cu gust mistreț (nistreț)
  38. Păr-mușcățel
  39. Păr-negru
  40. Păr-păsățel, cu pere lunguiețe cu fața gălbuie și gust dulce, aspru
  41. Păr-pătat
  42. Păr-pergamut, care face fructe cu fața galben-roșie, cu gust dulce
  43. Păr-pietros, cu pere cu coaja groasă, tomnatice
  44. Păr-pogănesc
  45. Păr-popesc, fructe cu fața galbenă și gust dulce
  46. Păr-prăsad, cu pere mari care se coc unele vara, altele spre toamnă
  47. Păr-roșu
  48. Păr-rotan, cu pere cu fața galbenă, gust dulce
  49. Păr-rotiu, ale cărui fructe se numesc rotii; probabil că și-au primit numele grație formei lor, fiind lătărețe la ambele capete, precum o rotiță groasă
  50. Păr-sântilian, ale cărui fructe se coc în preajma sărbătorii de Sfântul Ilie, au față gălbuie și gust dulce
  51. Păr-scorțișor, cu pere rotunde, dulci, de culoare vânătă
  52. Păr-sfeclos, cu fructe cu miez roșu ca sfecla
  53. Păr-spinos
  54. Păr-tămâios
  55. Păr-tătărcuț, cu pere rotunde, galbene, dulci
  56. Păr-titișesc, cu pere cu fața galbenă și gust acru
  57. Păr-trăsnitor, cu fructe cu față gălbie pestriță și gust acru
  58. Păr-țigănesc
  59. Păr-ulcioraș
  60. Păr-unguresc, care face pere mari, cu fața vânătă, cu gust dulce și sălciu
  61. Păr-verde, cu fructe cu fața verzie
  62. Păr-vârtos
  63. Păr-viesc
  64. Păr-zăhăratic
  65. Păr-zămos

Dacă vreți să aflați mai multe despre pomii din livezile românești din secolul XIX, puteți citi și articolul nostru despre soiuri vechi de măr.