Prima rețetă de pâine publicată în România
Prima rețetă de pâine dospită publicată pe teritoriul de azi al țării noastre este considerată cea apărută în Cartea de bucate de la Biblioteca Teleki, copiată în anul 1772. Rețeta de pâine cu țaic [...]
Utilizarea bozului în vopsitorie
Bozul (Sambucus ebulus), fratele toxic al socului (Sambucus nigra), nu a fost mereu planta nefolositoare pe care o știm acum. Înainte de apariția coloranților chimici, țăranii foloseau un număr impresionant de plante, printre care [...]
Carte de bucate boierești- 200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești, de Mihail Kogălniceanu și Kostache Negruzzi
Unele cărți sunt ca un test. Mi-am dorit foarte mult prima carte de bucate românești, chiar dacă sintagma apare mai târziu, la Christ Ionnin. La prima citire a cărții de bucate boierești, semnată Kostache [...]
Jocurile copilăriei : Ascunselea, fațeascunselea, pitulușul, pititea, de-a mija, (d’a) ascunsele etc.
Poate cel mai cunoscut joc al copiilor. La începutul secolului se mai numea și d’a cucul sau d’a mija. În perioada comunistă, cele mai dese denumiri erau fațeascunselea și pitulușul. Eu ziceam vațea ascunselea [...]
Legende despre cuc (IV)
Aceasta este a patra legendă despre cuc, istorisită de Ion Mărgineanu, din satul bucovinean Reuseni, comunicată de St. Fl. Marian și publicată de Simion Florea Marian, în Ornitologia poporană română, vol.I, 1883. De data [...]
Legende despre cuc (III)
A treia legendă despre cuc păstrează ideea că pasărea pe care o numim astfel este, de fapt, o pasăre care-l strigă pe Cucu, acesta fiind, ca și în primele două legende, în lumea cealaltă. [...]
Legende despre cuc (II)
Și în legenda care urmează, Cucu și Ștefan sunt doi frați (feciori de împărat de această dată), așa cum se întâmpla și în prima legendă pe care o puteți citi aici. Se păstrează ideea [...]
Legenda macului
Macul, numit în unele zone și somnișor, era folosit de româncele de pretutindeni pentru liniștirea copiilor care plângeau. Mamele fierbeau mai multe măciulii de mac și dădeau sucul rezultat copiilor, care adormeau imediat după [...]
Legende despre cuc (I)
Cucul (Cuculus canorus) este cea mai iubită pasăre la românii de pretutindeni. Pe lângă foarte multe versuri populare în care este amintit, cucul apare și în mai multe legende. În unele dintre acestea, cucul [...]
Credințe despre cuc
Comportamentul interesant al cucului (nu-și face cuib, nu clocește și nici nu-și hrănește puii, încetează brusc să cânte de Sânziene, asemănarea cu uliul) i-a adus acestuia un plus de mister față de alte păsări. [...]
Blestemul Sfântului Petru
Sfântul Petru din Calendarul ortodox (sărbătorit pe 29 iunie) corespunde divinității Sânpetrul de Vară din Calendarul popular, fratele Sânpetrului de Iarnă (patronul lupilor, numit și Sânpetrul Lupilor). Sfântul Petru le-a fost foarte drag românilor [...]
Amuțitul cucului de Sânziene
Cucul (Cuculus canorus) este o pasăre migratoare care cântă aproximativ trei luni pe an, perioadă care corespunde cu ritualul de împerechere și cu depunerea ouălelor în cuibul altor păsări, de obicei păsări cântătoare mai [...]
Sânziana sau Drăgaica, protectoarea lanurilor de grâu și a femeilor măritate
Sărbătoarea de Sânziene corespunde sărbătorii nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, de unde se pare că și-a luat și numele (sanctus dies Johannis). Șăineanu, în dicționarul din 1929, propune următorul traseu etimologic: de la Sân-Jiane, Sân-Ziane, [...]
Bucătăria română- Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet, de Christ Ionnin
Sunt un pasionat al rețetelor vechi, așa că m-am bucurat foarte mult când am aflat că Editura GastroArt a făcut posibilă reeditarea acestei cărți din 1865, prima carte care folosește sintagma “bucătăria română”. Și [...]
Credințe despre soc (II)
Așa cum am arătat în Credințe despre soc (I), oamenii credeau că socii, mai ales cei care cresc pe hotare, nu sunt curați, fiind locuiți de duhuri rele. Se credea că dracii se ascundeau [...]
Credințe despre soc (I)
Socul a conviețuit cu omul încă din cele mai vechi timpuri. A fost descoperit, alături de zmeură, alun sau corn, în câteva situri arheologice datând din neolitic. Este un arbust extrem de rezistent, de [...]
George Nicoleanu
George Nicoleanu, născut în 1863 la Brăila, a absolvit Şcoala Centrală de Agricultură de la Herăstrău, o excelentă pepinieră pentru agronomi. Își continuă studiile în Montpellier și Lyon, specializându-se în viticultură. El este responsabil și [...]
Pietrele trăsnetului
Credința în puterile miraculoase ale pietrelor trăsnetului se regăsește pe întreaga suprafață a Pământului. Veacuri de-a rândul, europenii, africanii, asiaticii sau amerindienii au găsit pe malurile lacurilor sau pe vârfuri [...]
Kokoretsi. Organe de miel într-o rețetă divină.
Anul trecut, în Nafplio, am mâncat prima dată kokoretsi. Nu cred că există rețetă grecească mai aproape de drobul nostru românesc. Nici nu visam să am ocazia, la mai puțin de un an distanță, să [...]
Paștile în Grecia
Cum vă povesteam în articolul Arderea lui Iuda, surpriza cea mai mare din această vacanță de Paști petrecută la Tolo, în Peloponez, a fost invitația pe care ne-au făcut-o gazdele noastre, Giannis și Anastasia, de [...]
Arderea lui Iuda
Anul acesta am prins Boboteaza într-un minunat sat din Grecia, Tolo. Am fost foarte impresionați de eveniment, așa că am decis să petrecem si Paștile tot aici. Nu am fost deloc dezamăgiți. Ca turist, [...]
Tolo sau Tolon, Peloponez
Tolo e un sat mic de pescari din Peloponez. Ca multe alte locuri din Grecia, este locuit din cele mai vechi timpuri. A avut un rol important în zbuciumul istoric care a lăsat urme încă [...]
Aborigenii australieni, de Stephen Muecke și Adam Shoemaker
Lucrarea ”Aborigenii australieni”, publicată inițial de Editura Gallimard în anul 2002, apare în România șase ani mai târziu, în Colecțiile Cotidianul- ENCICLOPEDICA ale Editurii Univers, în traducerea lui Irinel Antoniu. Cartea este scrisă de Stephen [...]
Heinz Erven, agricultorul fericit din Paradis
Născut în 1900, lânga Koln, Heinz Erven absolvă Facultatea de Agronomie din Bonn, după care urmează un curs postuniversitar în domeniul pedagogiei la Universitatea de Agronomie din Kleve. Predă 10 ani agricultura și legumicultura la [...]
Paradisul meu, de Heinz Erven
Cartea apare în 1981 în Germania cu titlul “Mein Paradies”, și este scrisă cu contribuția doamnei Ursula Venator și a domnului profesor doctor Dietmar Schroder. La noi, lucrarea este publicată în 2006 de Editura Altius [...]