Recomandările noastre
Rețetă de mâncare cu flori de păpădie
Îmi rămăseseră câteva flori de la delicioasa ciorbă de miel cu frunze și tulpini de păpădie și mă tot gândeam cum să transform o rețetă asiatică de mâncare cu flori de păpădie în funcție [...]
Rețetă de ciorbă de miel cu păpădie
Anul trecut pe vremea asta mâncam leurdă din pădurea aflată în prelungirea terenului de la grădină. Leurda îmi place foarte mult. Am făcut un pesto (aceeși rețetă ca la pesto-ul din busuioc) excelent, dar [...]
Rețetă de sirop din flori de păpădie
Știam că sunt multe rețete cu păpădie, dar anul acesta a fost prima dată când am încercat salata din frunze de păpădie. Și a fost cu atât mai gustoasă cu cât nu mai mâncasem [...]
Beneficiile pâinii cu maia și etapele de preparare
Fermentarea de lungă durată este responsabilă pentru beneficiile pâinii cu maia. Deși are la fel de multe calorii ca pâinea cu drojdie, pâinea cu maia este mai hrănitoare și mai ușor digerabilă. Diferența vine [...]
Prima rețetă de pâine publicată în România
Prima rețetă de pâine dospită publicată pe teritoriul de azi al țării noastre este considerată cea apărută în Cartea de bucate de la Biblioteca Teleki, copiată în anul 1772. Rețeta de pâine cu țaic [...]
Clătite americane sau pancakes fără gluten
Dacă vrei să faci clătite americane, asigură-te că ai un mixer bun. Tot secretul stă în felul cum bați ouăle 🙂 . Dar să luăm lucrurile pe rând. Am să-ți spun mai întâi ingredientele [...]
Pastă de gutui fără zahăr preparată din fructe de grădină
Am cules fructele din gutuiul din grădina noastră de la Nucet. Cea mai mare parte a mers în borcanele pentru gutuiată, iar din ce a rămas am făcut pastă de gutui. O preferăm dulceții [...]
Lichior de cireșe amare (cireșată)
Când s-a ivit posibilitatea să cumpăr o grădină la țară, acum doi ani de zile, am văzut foarte multe proprietăți până să ajung la grădina visată. Evident că luam în calcul mai multe criterii, [...]
Cannelloni umpluți cu broccoli, dovlecei și brânză rasă
Cu ultimii dovlecei din grădină pe care i-am luat la noi în concediu ne-am gândit să gătim ceva inedit. Ne-a venit ideea să umplem cannelloni cu broccoli și dovlecei. Am spălat cei doi dovlecei, [...]
CONTRIBUTORS: Gomboți sau găluște cu prune
Pe când ne aflam în vacanță în satul nostru preferat din Grecia, Tolo, prietena noastră Victoria a făcut gomboți, cunoscuți și drept găluște cu prune. Au fost atât de gustoși și ne-au picat atât [...]
Papa de porodici, o rețetă veche din Apuseni
Cărțile vechi de bucate nu înseamnă, din păcate, rețete vechi pe care le făceau înaintașii noștri pe actualul teritoriu al României. Cartea de bucate boierești publicată de Kogălniceanu și Negruzzi în 1841, este, așa [...]
Fava cu roșii și turte nedospite
Am mâncat prima dată fava în Tolo, un mic sat pe malul mării, în Peloponez, Grecia. Mi-a plăcut atât de mult încât am căutat rețeta și am repetat experiența și acasă. Practic, este un piure [...]
Chiftele de dovlecei prăjite în ulei de floarea-soarelui
Cu ultimii dovlecei din frigider, unul verde și unul rotund, am făcut niște chiftele pe care nu le-am mai încercat până acum, prăjite în ulei. Am decojit dovleceii, iar pe cel rotund [...]
Chifteluțe de dovlecei la cuptor (Zucchini tots)
Una dintre cele mai delicioase rețete cu dovlecei pe care le-am încercat până acum sunt aceste chifteluțe coapte. Scalați rețeta în funcție de câte porții doriți să obțineți; eu am făcut 20 de chifteluțe [...]
Înghețată de casă cu pulpă de caise
Ieri după amiază am pus la deshidratat o nouă tură de caise, în încercarea de a obține un rezultat mai bun decât prima dată, adică niște fructe mai suculente. O parte dintre [...]
Caise deshidratate
Cei trei caiși din grădina noastră de la țară ne-au răsfățat anul acesta cu multe fructe. Primul care a rodit, pe la începutul lunii iulie, a făcut fructe mari și galbene, ceilalți doi, de [...]
Gem de caise neîndulcit
Caișii din grădina noastă de la țară au fost generoși anul acesta. Caisele nu sunt cele mai arătoase, dar sunt foarte aromate și gustoase. Am mâncat cât am putut din ele, dar [...]
Ardei umpluți cu carne și orzo
Fiindcă dovleceii rotunzi umpluți au avut succes maxim la noi în casă, am vrut să repetăm experiența cu ardei. La noi în grădină n-au mers deloc bine ardeii anul acesta, așa că [...]
Dovlecei rotunzi umpluți cu carne
Anul acesta am plantat în grădină trei soiuri de dovlecei: zucchini, galbeni și rotunzi. Cei rotunzi s-au făcut primii, așa că am cules primele trei bucăți și le-am adus acasă cu gândul la ardeii [...]
Dovlecei la grătar cu brânză, usturoi și iaurt
Am găsit în piață niște dovlecei frumoși, galbeni, tineri, numai buni de tăiat rondele și puși pe grătar. Ocazie cu care inaugurăm oficial și noua noastră ustensilă din fontă, jumătate grill-jumătate plită 🙂 ! [...]
Mâncare de fasole teci cu usturoi
Anul acesta n-am fost norocoși la fasole, abia am strâns o mână de teci violet din grădină. N-a fost de-ajuns să ne satisfacem pofta; mâncare am gătit o singură dată, iar salată nici n-am [...]
Mâncare de mazăre cu găină de țară și frunze de morcovi
Am fost în weekend la grădină și am cules mai multe fructe și legume, printre care mazăre, pătrunjel, leuștean și un morcov. Am cules un singur morcov pentru că eram curios în ce stadiu [...]
Covrigi de casă cu mac și sare
Mie și copiilor ne plac mult produsele de brutărie și patiserie. Iar atunci când le fac în casă, cu făina sănătoasă și, eventual, cu maia, ne plac și mai mult. Covrigii cu mac și [...]
Bucătăria română- Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet, de Christ Ionnin
Sunt un pasionat al rețetelor vechi, așa că m-am bucurat foarte mult când am aflat că Editura GastroArt a făcut posibilă reeditarea acestei cărți din 1865, prima carte care folosește sintagma “bucătăria română”. Și [...]
Înghețată de casă cu dulceață de nuci și cireșe amare
Aseară a venit rândul înghețatei cu dulceață de nuci și cireșe amare. Îmi place mult înghețata, dar nu am niciodată răbdare să fac o rețetă care necesită fierbere. De fiecare dată când fac înghețată [...]
Înghețată cu dulceață de nuci verzi
Gustul înghețatei cu dulceață de nuci verzi, pe care am făcut-o astăzi, îmi va rămâne în minte mult timp de-acum încolo. Am pregătit-o la repezeală, să le fac copiilor o surpriză. Ca să fie cât [...]
Salată de ceapă verde
Ieri mi s-a făcut poftă de o salată pe care o mâncam foarte des pe vremea lui Ceaușescu: salata de ceapă verde cu apă și oțet. I-aș putea spune și salata săracului, fiind cea [...]
Supă-cremă cu frunze de ridichi și mangold
De vreo lună încoace, aștept cu nerăbdare fiecare întoarcere de la grădina noastră de la țară. Ne trezim aproape mereu cu câte un snop de ceva… cu care nu avem idee ce să facem [...]
Rețete cu leuștean: Leuștean deshidratat
Anul trecut am plantat un răsad de leuștean cumpărat cu 5 lei din piață. L-am pus lângă solar și am așteptat la începutul primăverii să iasă din nou, fiind plantă perenă. A [...]
Rețete cu frunze de leuștean: Pastă de leuștean
Anul trecut am făcut un delicios oțet de prune, suav și delicat, care abia acum și-a împlinit cu adevărat destinul. Căutând rețete cu leuștean, mai exact metode de conservare altele decât leușteanul deshidratat și leușteanul congelat [...]
Kokoretsi. Organe de miel într-o rețetă divină.
Anul trecut, în Nafplio, am mâncat prima dată kokoretsi. Nu cred că există rețetă grecească mai aproape de drobul nostru românesc. Nici nu visam să am ocazia, la mai puțin de un an distanță, să [...]
Cafeaua ajută digestia
Cafeaua băută după masă ne ajută să digerăm mai ușor mâncarea. Cofeina din cafea stimulează producerea unui hormon care ajută la digerearea grăsimilor și contribuie la senzția de sațietate. Italienii, dar și alte popoare, termină [...]
Cafeaua nu te trezește din beție
Oricât ne-am strădui să găsim soluții eficiente instantaneu, pentru a te trezi din beție e nevoie să aștepți să se descompună alcoolul din organism. Cât va dura depinde de ficatul fiecăruia și de greutatea fiecăruia. [...]
“Vinul după bere e plăcere, berea după vin e un chin”
Oare cât adevăr e în vorba asta românească? Englezii spun exact pe dos: “Beer after wine and you’ll feel fine; wine after beer and you’ll feel queer.” Lăsând deoparte gusturile, prima parte a afirmației noastre [...]
Cum facem pastele să nu se lipească?
Uleiul turnat în apa în care fierbem pastele nu împiedică lipirea lor. Cel mai bine este să le trecem printr-un jet scurt de apă rece imediat ce le luăm de pe foc. Apoi putem să [...]
Cum am preparat primele noastre măsline
După cum povesteam aici, am preparat pentru prima dată măslinele noastre. Rețetele sunt foarte simple, le voi descrie imediat împreună cu micile secrete pe care le-am aflat de la gazda noastră din satul pescăresc Tolo. [...]
Bergamote confiate
Povestea bergamotelor zaharisite (confiate) începe tot în piața din Nafplio, încântătorul orășel din Peloponez pe care îl vizităm cât de des putem. Era sâmbătă, zi de piață, când la una dintre tarabele cu citrice [...]
Kiwi nu trebuie combinat cu lactatele
Fructele de kiwi nu trebuie consumate alături de produse derivate din lapte. Kiwiul, în contact cu iaurtul sau cu frișca din tort, de pildă, provoacă un gust amar. Dacă vreți totuși să preparați un tort [...]
Rețete cu flori și fructe de soc
Flori de soc în aluat (Maria Ivașcu- Flori comestibile, sănătate și culoare) Adunați 20 de flori de soc și pregătiți un aluat din următoarele ingrediente: 125 grame făină 2 ouă 1 lingură mare [...]
Spanacul devine periculos daca e fiert mult
Spanacul nu trebuie fiert un timp îndelungat. Spanacul conține nitrat, care se transformă în nitrit prin fierbere. Spanacul fiert prea mult este periculos mai ales pentru bebelușii de până la 6 luni. Eu nu m-am [...]
Cum trebuie păstrată pâinea
Pâinea nu trebuie păstrată în frigider, mai puțin în zilele toride de vară, când există riscul să mucegăiască mai repede. Cea mai bună metodă de păstrare a pâinii este la temperatura camerei sau în congelator, [...]
Salata de conopida
Piața din Nafplio, un orașel din Peloponez, e o încantare pentru noi. Sunt atâtea legume proaspete în ianuarie și februarie, încât ai putea trăi mâncând doar salate! Combinațiile sunt nesfârșite, pentru toate gusturile. De pildă, [...]
Scoici de apă dulce umplute
Pe vremea lui Ceaușescu, într-o tabără la Negrești-Oaș, am ajuns pe malul unui lac din apropiere să stăm la soare și sa ne jucăm. Profesorii au aflat că sunt scoici mari în lac si ne-au [...]
Turte nedospite, solutia ideala cand ramai fara paine
Noi facem în casă pâine cu maia și mâncăm multă. Uneori se întamplă să rămânem fără și atunci ne salvează turtele nedospite. Sunt sănătoase și le poți face rapid. Îți trebuie făină, preferabil bio sau [...]
Flori de dovlecel umplute
Prima dată am mâncat flori de dovlecel umplute cu carne în Grecia. Mi-au placut atât de mult încât mi-am dorit sa le gătesc și eu. Am încercat o rețetă fără carne și am fost foarte mulțumit [...]
Anghinare cu miel in sos de lamaie – reteta greceasca
Îmi doream de mult timp să încerc o rețetă de anghinare cu miel, dar nu banuiam că o să am norocul să fiu asistat la prima încercare de o grecoaică foarte pricepută în bucătărie. Piața [...]