Flori de soc în aluat
(Maria Ivașcu- Flori comestibile, sănătate și culoare)
Adunați 20 de flori de soc și pregătiți un aluat din următoarele ingrediente:
125 grame făină
2 ouă
1 lingură mare de ulei
1 pahar de bere blondă
1 lingură de zahăr pudră
1 lingură de coniac
Se umectează florile cu albuș de ou, se pudrează cu zahăr; se trec apoi inflorescențele prin aluat, ținându-se de codiță și se coc în uleiul încins până se auresc ușor. Se servesc calde, pudrate cu zahăr. Se servesc cu bere rece.
„Șampanie” din flori de soc (socată)
(John Seymour- Întoarcerea la obârșie, cartea completă a autosuficienței)
Desigur socata nu are nicio legătură cu șampania propriu-zisă, dar este foarte răcoritoare vara și nu trebuie să așteptați mult înainte de a o putea bea.
Ingrediente:
15 flori de soc (în plină floare, culese într-o zi foarte călduroasă)
1 kg de zahăr (pentru o băutură atât de rafinată este de preferat zahărul alb, nu cel brun)
1-2 lămâi
3 linguri de oțet de vin
Puneți florile într-un recipient împreună cu sucul de lămâie; adăugați și coaja de lămâie răzuită (evident, fără pielița albă). Adăugați zahărul, oțetul și 5 l de apă, apoi lăsați să stea 24 de ore. Strecurați sucul și puneți-l în sticle cu dop de plută sau înșurubat și lăsați-l două săptămâni. Nu mai adăugați drojdie, cea din flori este suficientă. Beți socata în cel mult trei săptămâni.
Vin din flori de soc
(John Seymour- Întoarcerea la obârșie, cartea completă a autosuficienței)
Turnați 5 litri de apă fiartă peste un volum echivalenta de flori de soc. Lăsați să se răcească, apoi presați amestecul pentru a scurge apa. Adăugați 2 kg de zahăr, 250 grame de stafide (opțional) și sucul de la 3 lămâi. Cum florile nu conțin practic niciun element nutritiv pentru fermentare și cum zahărul nu este de ajuns, adăugați nutrienți pentru drojdie dacă aveți, câte o lingură la 5 litri de vin. Apoi, după ce temperatura a scăzut la 24°C, puneți drojdia. Cea mai bună este drojdia de vin cumpărată. Puneți vinul într-o canistră cu o pâlnie de fermentare la gură și lăsați-l să fermenteze. Scoateți vinul și trageți-l la sticle când e gata.
Vin de boabe de soc
(John Seymour- Întoarcerea la obârșie, cartea completă a autosuficienței)
Ingrediente:
3 kg de boabe de soc
1,5 kg de zahăr
5 l de apă
60 g de acid citric sau suc de lămâie
drojdie
Vărsați apa fierbinte peste boabe și apoi pasați cu zdrobitorul de făcut piure; acoperiți și lăsați să stea timp de 24 de ore. Adăugați zahărul și drojdia și lăsați să fermenteze. Cu cât fermentează mai mult, cu atât mai bine. Când a terminat de fermentat, extrageți băutura lăsând sedimentele pe fundul vasului și trageți-o în sticle; acest procedeu se aplică pentru orice tip de vin.
Așadar, socul este o plantă cu multiple întrebuințări în gospodărie, și nu numai în bucătărie. În trecut, de pildă, florile, frunzele și fructele de soc erau folosite și la vopsit. Alte idei, pe care abia așteptăm să le încercăm, am aflat citind lucrarea lui David Seymour “Întoarcerea la obârșie, cartea autosuficienței”: alte fructe fierte împreună cu boabe de soc capătă aromă mai bună; fructele de soc fierte în oțet condimentat devin ele un excelent sos, care poate fi păstrat vreme îndelungată atâta timp cât este păstrat în recipiente închise ermetic.
Alte flori comestibile sunt cele de dovlecel, care pot fi umplute cu carne și/sau orez. Daca nu le-ați încercat încă, puteți testa rețeta noastră de flori de dovlecel umplute.
Leave A Comment