Sunt abia în al treilea an de plantat și îngrijit tomate și deja mi-au trecut prin fața ochilor, dar mai ales prin stomac, peste 80 de soiuri de roșii cultivate la mine în grădină (în mare parte, în solar).
Deși nu sunt 100% împotriva hibrizilor, am plantat aproape în exclusivitate soiuri. Faptul că îmi pot păstra propriile semințe contează mult, iar la hibrizi asta nu e recomandat. În plus, soiurile tind să fie mult mai rezistente la boli, ceea ce pentru mine e foarte important fiindcă nu folosesc niciun fel de pesticid. Dar să revenim la roșii 🙂 .
Surse de semințe pentru soiuri de roșii
În primul an am plantat aproximativ 15 soiuri de roșii, câteva primite de la Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava, iar restul cumpărate de la o doamnă care are deja aproape 500 de soiuri de roșii (Safta Markos). Tot de la dânsa am cumpărat și cea mai mare parte dintre soiurile plantate în anul doi (mult mai multe decât în primul an).
Totul a plecat de la decizia de a folosi solarul (aproximativ 40 mp) exclusiv pentru roșii. Dacă aș fi știut cât de pretențioase sunt vinetele sau cât de complicat e să cultivi ardei sau castraveți în aer liber când faci agricultură la distanța (practic, în weekend), poate că nu aș fi pus doar roșii în solar. Dar, în primul an e frenezia începutului, așa că istoria gradinii mele s-a scris cu roșiile pe post de favorite, adăpostite în solar și udate constant prin picurare. Un lux, dacă ne gândim ce condiții vitrege aveau frații și surorile lor în grădină. Am avut roșii și afară, îngrijite sau nu, cu sau fără arac, plantate de mine sau ieșite de capul lor (în anul al doilea).
TOP soiuri de roșii din grădina mea
Topul care urmează e mai mult decât subiectiv și cuprinde soiurile care m-au impresionat dintre cele peste 80 de soiuri de roșii încercate.
1. Porodici de Apuseni
Cel mai rezistent soi, de departe! Un fel de Rambo al tomatelor. L-am plantat în solar, dar și afară (inclusiv într-un strat supraînălțat). Roșiile sunt mici, dulci, apar printre primele în grădină și rezistă până la sfârșitul toamnei. Este un soi vechi pe care l-am luat de la Banca de Resurse Genetice Vegetale “Mihai Cristea” Suceava. Se autoînsămânțează, deci e bine să te gândești unde ai vrea să le ai pentru un timp îndelungat. Poți comanda semințe de la Banca din Suceava în fiecare an, în perioada 15 noiembrie-15 ianuarie. Mai multe detalii poți afla de pe site-ul lor:
2. Tomate Blush
Un soi care a fost revelația sezonului 2019 în grădina mea. Foarte dulce, foarte rezistentă și destul de productivă pentru un soi crescut în sistem bio. Am plantat 2-3 fire și în grădină și am cules câteva roșii dintr-o pădure de buruieni, de efectiv nu reușeai să vezi planta. Această roșie e mică spre medie, genul de roșie pe care vrei să o mănânci cu totul. Soiul este nedeterminat, are nevoie de arac. Poți să cumperi semințe de la seminte-exotice.ro (sau cauți Safta Markos pe facebook) sau de la ecogospodaria.ro (membri activi ai Asociației Eco Ruralis, o asociație de unde puteți primi gratuit semințe adunate de la țărani din toată țara).
3. Tomate Orange Icicle
Un soi originar din Ucraina, extrem de productiv, unul dintre cele mai rezistente soiuri d-ale mele, atât în solar, cât și afară. Alături de Blush, a “beneficiat” și el de experimentul extrem cu buruienile din grădină, care aproape au sufocat planta. A reușit să rodească o mână de roșii de un portocaliu superb și cu un gust fructat deosebit. Genul de roșie pentru care merită să mergi cu o bucată de brânză în solar și să mănânci câteva pe loc. Semințe poți lua de la aceleași surse ca în cazul tomatelor Blush.
4. Roșii sălbatice (Solanum sisymbriifolium)
Dacă porodicii sunt un Rambo al grădinii, roșia sălbatică seamănă cu bad guys pe care îi vânează Rambo. Acoperită cu țepi neprietenoși, roșia sălbatică are un fruct foarte aromat, protejat de o teacă plină și ea de țepi. Este mâncarea favorită a gândacilor de Colorado, de aceea unii agricultori amatori o folosesc pentru protecția cartofilor, ceea ce am și eu de gând pentru la anul. Dar, lăsând la o parte această calitate a ei, crede-mă că gustul o face să merite un loc în grădină chiar dacă nu ai cartofi pe care să vrei să-i protejezi. Poți cumpăra seminte de la http://seminte-vii.ro, de asemenea membri Eco Ruralis.
5. Roșii Montserrat
Roșii spectaculoase, mari, mai degrabă roz decât roșii, cu găuri în interior, fooooarte gustoase și foarte rezistente. Fac parte din patrimoniul catalan și asta nu e puțin lucru ținând seama de faptul că acolo se mănâncă roșii pe pâine la propriu 🙂 . Sar adesea de 500 grame și fructifică până târziu. Alături de Porodici, Orange Icicle, Blush (în solar) și roșiile sălbatice (afară), tomatele Montserrat (solar) au rezistat până la finalul lui octombrie.
“Inimă de bou” – campioană la gustul de roșie adevărată
Deși am descoperit gusturi noi pe care nici nu le bănuiam la o tomată, gustul de roșie “adevărată” rămâne, totuși, la roșiile tip “inimă de bou”. Am avut de mai multe culori și dimensiuni, iar gustul acela “plin”, de roșie de pe vremuri, s-a regăsit în toate, dar mai ales în cele roșii și roz. Trebuie să recunosc însă, că mi-au mai plăcut mult de tot niște cherry galbene în formă de pară.
Pentru anul ăsta, abia aștept să plantez semințele de la o roșie cherry spontană găsită într-o curte de lipoveni din Mila 23, dar și o altă roșie, tot cherry și tot determinată, extrem de robustă, găsită în județul Călărași.
Topul de mai sus, cum am mai spus, e subiectiv. Dar, nu întâmplător, aceste 5 soiuri de roșii sunt printre ultimele pe care le-am cules din grădină. În plus, toate au din plin cele două calități pe care le apreciez eu cel mai mult la roșii: gust și rezistență la boli.
Dacă ai descoperit și tu niște soiuri care te-au uimit, m-aș bucura să-mi povestești despre ele într-un comentariu 🙂 .
S-avem recoltă bună!
Foarte interesant ce am citit.Si eu sunt în căutare de aceste soiuri de roșii, în curte pentru consum propriu.Am să văd cum fac rost de semințe.Cu stima, violeta
Foarte bine scris articolul. Te felicit! Am mare nevoie de astfel de informatii, mai ales ca ai si specificat clar de unde ai procurat fiecare soi. Iti multumesc!