Pe când ne aflam în vacanță în satul nostru preferat din Grecia, Tolo, prietena noastră Victoria a făcut gomboți, cunoscuți și drept găluște cu prune. Au fost atât de gustoși și ne-au picat atât de bine, încât am rugat-o să ne spună rețeta ei și i-am cerut permisiunea să vi-o împărtășim și vouă.

Începem prin a pregăti prunele. Alegeți prune bine coapte, micuțe. Le spălăm și le scoatem sâmburii încercând să le păstrăm cât mai întregi. Dacă vreți să faceți gomboții mai mici, tăiați prunele în jumătăți. Le punem într-o strecurătoare și le presărăm cu zahăr și scorțișoară.

Apoi punem la fiert cam un kilogram de cartofi în coajă, în apă cu puțină sare. Când sunt gata, îi lăsăm un pic să se răcească, apoi îi decojim. Îi zdrobim sau îi dăm prin răzătoare și îi amestecăm cu două ouă, aproximativ 200 g de făină și 50-70 g de griș, cât să fie aluatul cleios, dar să poată fi modelat. Dacă e nevoie, mai adăugați făină.

Cu mâna umezită, învelim prunele în aluat și formăm găluștile, pe care le putem depozita pe o bucată de pânză ușor înfăinată. Punem într-o cratiță largă apă cu două lingurițe de sare la fiert și așteptăm să dea în clocot. În acest timp, într-o tigaie, topim 50-100 g de unt și prăjim, amestecând continuu, 200-250 g de pesmet, până devine auriu. Când e gata pesmetul, luăm tigaia de pe foc și adăugăm zahăr brun și scorțișoară (poate lipsi dacă nu vă place).

Punem gomboții în cratița cu apă clocotită și îi lăsăm să fiarbă până se ridică la suprafață. Avem grijă ca găluștele să aibă loc să plutească, altfel se vor lipi unele de altele și se vor deforma. Când sunt fierte, le scoatem pe rând cu o spumieră și le tăvălim prin pesmetul cu zahăr și scorțișoară. Găluștele trebuie să fie fierbinți, altfel nu se lipește de ele pesmetul.

De câte ori mănânc gomboți, îmi aduc aminte de cei pe care ni-i făcea bunica mea paternă, Tiți. Era de fel din satul arădean Bonțești, unde gomboții sunt la ei acasă 🙂 .