Știam că sunt multe rețete cu păpădie, dar anul acesta a fost prima dată când am încercat salata din frunze de păpădie. Și a fost cu atât mai gustoasă cu cât nu mai mâncasem legume proaspete de o lună, de când sunt în izolare. Am cules frunze din curte, le-am spălat și am adăugat un dressing făcut la ochi din iaurt, sare, piper, oregano uscat și oțet balsamic. Am mâncat-o cu brânză și cu pâine proaspătă. Vă recomand să încercați, pentru mine a fost o descoperire plăcută!

După ce m-am entuziasmat de salată, am aflat de la vecina mea că siropul din flori de păpădie este foarte gustos (mi-a și oferit o sticluță cu sirop, ca să mă convingă). Așă că am trecut la fapte. Am cules 90 de grame de flori, am adăugat 900 grame de zahăr, 900 ml de apă și zeama unei lămâi. A ieșit aproximativ 1 litru de sirop într-adevăr delicios. Ca o curiozitate, siropul de păpădie se mai cheamă și “miere de păpădie” (și nu doar în România). Îți spun rețeta pe scurt, poate vrei și tu să încerci.

Păpădii

Ai nevoie de:

  • 100 grame flori de păpădie
  • 1 litru apă plată
  • 1 kg zahăr
  • zeama de la o lămâie
Flori de păpădie

Precum observi, nu contează câte flori culegi, e foarte simplu de adaptat rețeta. La 50 de grame de flori adaugi 500 ml de apă și 500 grame de zahăr etc. Eu am cules fix 90 de grame și am adaptat rețeta la câte flori aveam.

Florile, după ce le-ai cules, le așezi undeva să dai răgaz insectelor să iasă din ele (florile de păpădie sunt iubite de mai multe insecte, nu doar de albine).

Apoi le clătești cu apă rece și le pui la foc mic într-o oală împreună cu apa. După ce fierb 3 minute (la cel mai mic foc posibil pentru fierbere), iei oala de pe foc și o acoperi cu un capac. Lași oala peste noapte la răcit.

Rețete de păpădie - infuzie din flori de păpădie

A doua zi ai puțintel mai mult de muncă decât în prima zi, mai ales că trebuie să speli și vasele 🙂 .

Treci infuzia printr-o strecurătoare în care ai pus un prosop de bucătărie curat, storci bine și florile și închizi ochii la galbenul care rămâne pe prosop (dacă ai tifon, cu atât mai bine).

Flori de păpădie strecurate

Infuzia de păpădie, zahărul și zeama de la o lămâie aterizează în oala în care au fiert florile (clătită în prealabil) și stau cuminți acolo la foc mic până se îngroașă lichidul ca la orice sirop. E bine să păzești oala și să amesteci în ea cu o lingură de lemn din când în când.

Când e gata, lași să se răcească, faci repede un sirop că nu mai poți de poftă 🙂 , apoi îl depozitezi la frigider.

Siropul de păpădie are o aromă specială, iar culoarea este mai frumoasă decât cea a infuziei. Chiar capătă o culoare de miere, poate de aici și numele de “miere de păpădie”.

Acestea două sunt cele mai simple și mai la îndemână de făcut rețete cu păpădie. Să-mi dați de veste dacă încercați, bine?!

Citește și: