Loading...
Agricultura ieri și azi2018-03-13T23:52:24+02:00

Blestemul Sfântului Petru

By |Categories: Oameni și locuri|

Sfântul Petru din Calendarul ortodox (sărbătorit pe 29 iunie) corespunde divinității Sânpetrul de Vară din Calendarul popular, fratele Sânpetrului de Iarnă (patronul lupilor, numit și Sânpetrul Lupilor). Sfântul Petru le-a fost foarte drag românilor [...]

George Nicoleanu

By |Categories: Oameni și locuri|Tags: |

George Nicoleanu, născut în 1863 la Brăila, a absolvit Şcoala Centrală de Agricultură de la Herăstrău, o excelentă pepinieră pentru agronomi. Își continuă studiile în Montpellier și Lyon, specializându-se în viticultură. El este responsabil și [...]

Pietrele trăsnetului

By |Categories: Oameni și locuri|

Credința în puterile miraculoase ale pietrelor trăsnetului se regăsește pe întreaga suprafață a Pământului. Veacuri de-a rândul, europenii, africanii, asiaticii sau amerindienii au găsit pe malurile lacurilor sau pe vârfuri [...]

Paștile în Grecia

By |Categories: Oameni și locuri|Tags: , |

Cum vă povesteam în articolul Arderea lui Iuda, surpriza cea mai mare din această vacanță de Paști petrecută la Tolo, în Peloponez, a fost invitația pe care ne-au făcut-o gazdele noastre, Giannis și Anastasia, de [...]

Bumbacul în România

By |Categories: Animale si plante|Tags: |

Deși bumbacul ajunsese în țară cel mai probabil înaintea nașterii lui, agronomul Nicolae Ghenadescu (născut în 1868, în Piatra-Neamț) are meritul de a fi popularizat această cultură. Încercările lui în cultura bumbacului au fost premiate [...]

Bergamote confiate

By |Categories: Retete|Tags: |

Povestea bergamotelor zaharisite (confiate) începe tot în piața din Nafplio, încântătorul orășel din Peloponez pe care îl vizităm cât de des putem. Era sâmbătă, zi de piață, când la una dintre tarabele cu citrice [...]

Utilizarea socului în vopsitorie

By |Categories: Animale si plante|

Socul a fost foarte folosit în gospodăriile țărănești pentru colorarea diferitelor textile. Cele mai folosite părți ale socului erau frunzele și florile, pentru obținerea galbenului, și fructele, pentru culoarea neagră. Frunzele de soc, culese musai [...]

Salata de conopida

By |Categories: Retete|Tags: |

Piața din Nafplio, un orașel din Peloponez, e o încantare pentru noi. Sunt atâtea legume proaspete în ianuarie și februarie, încât ai putea trăi mâncând doar salate! Combinațiile sunt nesfârșite, pentru toate gusturile. De pildă, [...]

Go to Top