Top 5 soiuri de roșii din grădina mea de la țară
Sunt abia în al treilea an de plantat și îngrijit tomate și deja mi-au trecut prin fața ochilor, dar mai ales prin stomac, peste 80 de soiuri de roșii cultivate la mine în grădină [...]
Agricultura de weekend – probleme și soluții
Agricultura de weekend vine la pachet cu o seamă de probleme. Cu răbdare, ingeniozitate și sfaturi de la cei mai experimentați, le poți găsi soluții. Poate ți-au fost de ajutor sfaturile din articolul nostru [...]
Grădină la țară – avantaje și dezavantaje
O grădină la țară vine cu avantaje și dezavantaje. Pentru început, voi vorbi despre avantaje, fiindcă ele sunt motivul principal pentru care alegi să cultivi legume într-un sat, deși locuiești în oraș. Fructe [...]
Agricultură la distanță – ghidul începătorului
Mă gândeam de mult timp să fac agricultură la distanță. Îmi doream foarte tare să-mi produc propriile legume și fructe, dar nu știam cum pot să fac asta în mijlocul Bucureștiului. Eram blocat în [...]
Porodici de Apuseni- cel mai rezistent soi de roșii de la noi din grădină
Anul trecut am avut peste 15 soiuri de tomate, în solar și afară. Cele mai puțin rezistente au fost cele câteva răsaduri cumpărate de la o bătrânică în drumul spre grădină și plantate afară, [...]
Soiuri vechi de păr
De-a lungul timpului, pe teritoriul țării noastre au fost cultivate zeci de soiuri de păr. Puține au rezistat până în zilele noastre, dar ar fi păcat să dăm uitării soiurile vechi de păr pe [...]
Soiuri vechi de măr
Simion Florea Marian ne lasă, în Botanica Poporană Română, o lista cu merii pe care îi aveau prin ogradă și livezi românii, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Lista este prețioasă în primul rând pentru [...]
George Nicoleanu
George Nicoleanu, născut în 1863 la Brăila, a absolvit Şcoala Centrală de Agricultură de la Herăstrău, o excelentă pepinieră pentru agronomi. Își continuă studiile în Montpellier și Lyon, specializându-se în viticultură. El este responsabil și [...]
Legenda Leușteanului
Poporul român era convins că în noaptea de 22 spre 23 aprilie, de Sângiorz, strigoii și strigoaicele iau mana vitelor, adică laptele vitelor nu va mai fi nici abundent, nici smântânos, ba chiar că [...]
Floarea-soarelui și buruienile
Din 2017 avem o grădină la 60 de km de casă și cultivăm acolo cam tot ce ne trece prin cap. Principala problemă este distanța, dar reușim să găsim soluții satisfăcătoare la ceea ce [...]
Cultivarea castraveților lângă gard
Grădina noastră este foarte lungă. Aproximativ 90 ml de gard, în cea mai mare parte de plasă, cu o bordură de beton de aproximativ 20 cm. Deasupra bordurii, pe un strat subțire de pământ, [...]
Castraveți plantați sub pomi
Castraveții sunt foarte predispuși la mană, lucru cam enervant în agricultura bio. Anul trecut am avut o producție foarte scăzută, așa că anul acesta am decis să plantez mai mulți castraveți și în zone [...]
Mulcirea cu paie
Așa cum am povestit în articolul despre floarea-soarelui, cele două mari probleme în agricultura de hobby, mai ales în cea făcută la distanță, sunt buruienile și lipsa apei în anumite perioade ale anului. Dacă [...]
Școala agricolă de la Herăstrău
Contextul istoric Pâna la semnarea Tratatului de la Adrianopol în septembrie 1828, agricultura românească era axată mai degrabă pe consum propriu. Moldova și Muntenia erau obligate să facă schimburi comerciale doar cu Turcia, iar [...]
Bumbacul în România
Deși bumbacul ajunsese în țară cel mai probabil înaintea nașterii lui, agronomul Nicolae Ghenadescu (născut în 1868, în Piatra-Neamț) are meritul de a fi popularizat această cultură. Încercările lui în cultura bumbacului au fost premiate [...]
Prețul cerealelor în anul 1907
Prețurile cerealelor în anul Răscoalei de la 1907 nu difereau cu mult de cele din țările europene mult mai dezvoltate decât România. Astfel, în octombrie 1907, grâul se vindea la noi cu 17-23 lei [...]
Cum am ajuns să preparăm primele noastre măsline
Pentru că ne plac foarte mult măslinele, am început acum câțiva ani să ne descoasem gazdele din Grecia, astfel încât să descoperim cât mai multe secrete referitoare la prepararea lor. Nu înțelegeam de ce mesele [...]
Utilizarea socului în vopsitorie
Socul a fost foarte folosit în gospodăriile țărănești pentru colorarea diferitelor textile. Cele mai folosite părți ale socului erau frunzele și florile, pentru obținerea galbenului, și fructele, pentru culoarea neagră. Frunzele de soc, culese musai [...]