Caișii din grădina noastă de la țară au fost generoși anul acesta. Caisele nu sunt cele mai arătoase, dar sunt foarte aromate și gustoase.

Am mâncat cât am putut din ele, dar am făcut și o mică porție de gem, fiindcă fructele nu rezistă multe zile după ce sunt culese. Am spălat caisele, le-am rupt în jumătăți și le-am pus într-o cratiță cu diametru mare.

Am turnat deasupra o ceașcă de apă și le-am pus pe foc mic. Am amestecat des, ca să nu se prindă, până a scăzut gemul și s-a închegat. Când era aproape gata, am pus borcanele și capacele curate în cuptor și l-am pornit la 150 de grade Celsius. Când a fost atinsă temperatura, le-am scos.

Am umplut borcanele cu gem, le-am pus capacele, le-am întors cu capul în jos și le-am băgat din nou la cuptor pentru o jumătate de oră. Apoi am stins cuptorul și am mai lăsat borcanele înăuntru timp de o oră.

Gemul e acrișor, fix pe gustul meu, cu un miros senzational. Dacă vă place mai dulce, puteți să-l amestecați cu un pic de miere când îl mâncați. E mult mai sănătos așa decât să adăugați îndulcitor în timpul fiertului.