Noi facem în casă pâine cu maia și mâncăm multă. Uneori se întamplă să rămânem fără și atunci ne salvează turtele nedospite. Sunt sănătoase și le poți face rapid. Îți trebuie făină, preferabil bio sau măcar dintr-o sursă curată, apă, sare (preferabil neiodată) și ulei sau untură. În 15 minute de când începi aluatul, le poți mânca!

Concret, ai nevoie de:
⦁ 360 g făină
⦁ 180 g apă
⦁ 5 linguri de ulei de măsline sau untură
⦁ 3/4 lingurită de sare
⦁ (opțional) 1 linguriță de chimen, negrilică, busuioc, oregano…

Daca folosești untură, apa adăugată trebuie să fie caldă, ca să poți omogeniza aluatul. Pentru varianta cu ulei, foloseștei apă la temperatura camerei. De-a lungul timpului, am folosit făină de grâu, spelta și durum, integrală și albă, în toate combinațiile posibile. Turtele sunt la fel de delicioase de fiecare dată, așa că nu ai cum sa dai greș indiferent ce mix folosești.

Așadar, amestecă toate ingredientele într-un castron și frământă până când formezi o sferă omogenă. Poți pune aluatul la frigider un sfert de oră (acoperit cu folie de plastic), dar, dacă te grăbești, te poți apuca imediat de copt. Noi le-am testat în ambele feluri și nu e vreo diferență notabilă de gust.

Presară făină pe blatul de lucru și rulează bila de aluat cu ambele mâini până formezi un cilindru pe care să îl poți diviza în 12.

Ia apoi fiecare bucățică de aluat și întinde-o cu sucitorul până obții o grosime de 3-5 mm. Cu cât este mai subțire turta, cu atât va fi mai crocantă. Depinde, bineînțeles, și de timpul de coacere. După ce le vei face o dată, vei ști cum le preferi!Încinge pe foc o tigaie, grill, wok întors pe dos… chiar și o tablă pentru copt legume, fără să ungi cu nimic. Așază în tigaie două-trei turte în funcție de dimensiune și coace-le 4-5 minute pe fiecare parte, la foc mediu. Dacă îți plac mai moi, le iei de pe foc mai repede.

Atenție, nu întinde de la început toate cele 12 turte. Vezi câte îți încap în tigaie și păstrează celelalte bucăți de aluat acoperite cu folie de plastic. Ai grijă să ai mereu făină pe blat, ca să nu ți se lipească aluatul în timp ce îi dai formă!
Se păstrează bine învelite în pânză de in.