Ieri mi s-a făcut poftă de o salată pe care o mâncam foarte des pe vremea lui Ceaușescu: salata de ceapă verde cu apă și oțet. I-aș putea spune și salata săracului, fiind cea mai simplă și mai ieftină salată posibilă.
Pe vremea aia, spațiul din jurul blocului nostru era împărțit pe apartamente, lotul nostru fiind cam cât două răzoare. Un vecin planta căpșuni și le supraveghea din balconul de la trei ca un uliu. Noi, copiii, pofteam la toate fructele din jurul blocului: corcodușe roșii, cireșe, mere, prune, dude. Doar că, în mod inexplicabil, și acestea erau apărate, de un alt vecin, de la parter. Cine atenta la fructele “blocului” era alergat cu undița 🙂 . Nici până în ziua de azi nu înțeleg de ce nu aveam voie să mâncăm acele fructe și ce s-ar fi întâmplat cu ele dacă nu le-am fi mâncat. Misterul rămâne neelucidat fiindcă evident că an de an găseam metode să golim pomii de gustoasele fructe, indiferent cât de vigilenți și de sprinteni erau vecinii-paznici.
Noi locuiam la parter și aveam cele două răzoare, care ne reveneau din curtea blocului, exact în fața bucătariei. Tata planta acolo chestii verzi, dar în principal ceapă. Poate și de-asta mâncam salată de ceapă atât de des.
Dar să revenim la zilele noastre. Într-un strat supraînălțat din grădina pe care o am acum la țară, am plantat ceapă verde printre două rânduri de morcovi, special pentru perioada de răsărire a morcovilor, nu ca s-o păstrez pentru ceapă uscată. A venit vremea să aerisesc morcovii, deja s-au făcut măricei, așa că am adunat o plasă plină de ceapă verde, numai bună pentru salata de ceapă.

Rețeta e simplă: ceapă verde tăiată, apă și oțet. Eu am adaugat un vârf de sare, am folosit oțet de prune din producția proprie, care e mai puțin acru decât cel din vin, iar apa de la robinet am înlocuit-o cu apă plată.

Deși e o rețetă simplă, merită să o încercați pentru ciudățenia ei, nu doar pentru gustul răcoritor. Apa amestecată cu oțet face ca această salată să fie cea mai aproape de “udătura” pe care o foloseau țăranii din vechime pentru a face mămăliga să alunece mai ușor pe gât. Poftă bună!

Leave A Comment