Anul trecut am făcut un delicios oțet de prune, suav și delicat, care abia acum și-a împlinit cu adevărat destinul. Căutând rețete cu leuștean, mai exact metode de conservare altele decât leușteanul deshidratat și leușteanul congelat (despre care vă voi povesti în articolul următor), am descoperit o rețetă de pastă de leuștean, un fel de pesto, dar simplificat: leuștean, sare și oțet.

Am splălat leușteanul, apoi am selectat frunzele. Am presărat sare peste leuștean și am adăugat oțetul, apoi am pus totul în mixer. Atenție, leușteanul nu trebuie să băltească în oțet; eu am pus o ceșcuță de oțet la o legătură mare de leuștean (mare ca din grădină, nu cele câteva fire câte primești în piață). Am pus pasta de leuștean într-un borcan și am adăugat o peliculă de ulei de măsline.

Am crezut că voi folosi pasta de leuștean la pește, așa cum am făcut cu pesto-ul de leurdă. Dar inspirația m-a făcut să încerc pasta de leuștean pe două ouă fierte, iar rezultatul s-a dovedit foarte gustos. Sigur voi încerca și pastă de pătrunjel după această rețetă!