De la începutul lunii iunie, cred că am făcut măcar o prăjitură cu fructe la două zile dac-ar fi să fac o medie. Au fost atât de încărcați cireșii din curte încât nu pridideam să le mâncăm crude.

Cireșe de mai

Așa că am căutat cea mai simplă prăjitură cu cireșe posibilă. Short-list-ul a fost really short fiindcă mi-am dat seama că nu mi-am luat cu mine în izolare mixerul. Nici măcar un tel simplu n-am în bucătărie… Așa că n-aveam cum să fac nicio coptură care începea cu ”mixați bine albușurile până își dublează volumul”. Și n-o să vă vină să credeți, dar MULTE încep așa.

Deci, singura prăjitură cu cireșe pe care am găsit-o și puteam s-o fac cu ceea ce aveam prin casă a fost clafoutis. Eh, odată descoperit clafoutisul, am adaptat rețeta în toate modurile posibile și am să vi le spun pe toate tocmai ca să vă dau curaj să încercați prăjitura asta fără să vă faceți griji că nu aveți nu știu ce ingredient.

Aveți nevoie de :

  • 500 gr. de fructe fără sâmburi (cireșe, cireșe amare, vișine sau orice altceva)
  • 4 ouă
  • 125 gr. de făină
  • 60 gr. de miere (sau zahăr)
  • 250 ml. de lapte
  • un praf de sare
Clafoutis la cuptor

Cea mai dificilă parte e scosul sâmburilor, evident. Noroc că noi avem familie numeroasă, iar copiii chiar au contribuit pe bune. Pesemne că le place de-ajuns de mult prăjitura 🙂 .

Am folosit două metode, una în care am crestat fiecare fruct pe verticală și am scos pe-acolo sâmburele, iar a doua în care am folosit bețe de frigărui și am impins sâmburele ca să iasă prin locul unde se prinde codița. După ce termini cu sâmburii, totul merge super rapid.

Visine fara samburi

Spargi 4 ouă într-un bol și le bați cu furculița. Adaugi făina, zahărul sau mierea și praful de sare și amesteci până se omogenizează. Apoi torni încet laptele deasupra, amestecând continuu. Vei obține un aluat asemănător cu cel de clătite. Nu te panica, se încheagă totul excelent până la final. Pui fructele fără sâmburi (noi am folosit alternativ cireșe, cireșe amare și vișine) într-o formă de tartă sau un vas Jena. Eu am preferat să pun hârtie de copt, ca să fiu sigură că nu se lipește pe nicăieri. Apoi torni aluatul peste și pui la cuptor timp de 30 de minute, la 200 de grade Celsius. Am copt și în cuptor preîncălzit și în cuptor rece, și cu ventilator și fără. Undeva între 30 și 40 de minute, în funcție de făina folosită, prăjitura cu fructe e gata. Ca să se răcească mai repede, eu o scot din formă ajutându-mă de hârtia de copt și o las pe un grătar.

Fiindcă eram curioși cum se schimbă gustul, dar și ca să nu ne consumăm toate proviziile, am alternat mixul de făină folosit. Am făcut clafoutis cu făină albă de grâu, cu făină de secară, cu mix de făină integrală de grâu și grâu durum, dar și cu făină de orez.

Se simte diferența de gust și de consistență atunci când pui făină fără gluten, parcă se lasă un pic mai mult stratul de aluat sub fructe și e mai gumilastic. Dar toate au ieșit excelent, sincer. Adică nu am nicio contra-recomandare. Folosește cu încredere ce făină ai la îndemână!

Felie de clafoutis cu cirese

S-a nimerit și o zi în care nu aveam ouă și nici chef să comandăm. Aveam în schimb fulgi de drojdie deshidratată, cumpărați în vria de la sfârșit de martie, când am intrat în izolare. Ei bine, acești fulgi sunt folosiți ca să lege aluatul, supele, chiftelele – te miri ce! Practic sunt un înlocuitor al oului. Am pus 16 linguri de fulgi de drojdie (echivalentul celor 4 ouă). A ieșit și așa prăjitura-minune cu cireșe! Se simte destul de evident la gust, dar n-aș zice că în mod neplăcut. E doar altfel.

După ce s-au terminat cireșele, am trecut la vișine, după cum ați văzut în poze. Acum trebuie să recunosc că mie îmi place mult mai mult clafoutisul cu vișine decât cel cu cireșe, dar nu e unanimitate în familie 🙂 . Avem susținători serioși și pentru prăjitura cu cireșe!

Dacă se-ntâmplă să aveți livada în zone mai reci și încă mai aveți cireșe, puteți încerca și rețeta noastră de cireșată (lichior de cireșe amare).