În august 2016, toată presa românească scria cu bucurie mare despre apariția în Delta Dunarii a patru păsări flamingo. Păsările au fost descoperite în timpul unei expediții organizate de Societatea Ornitologică Română (SOR) și au fost fotografiate de Florin Stavarache. Comunicatul SOR poate fi găsit aici. Cuvinte ca “exotic”, “inedit” sau “rar”, folosite cel mai des în titluri, descriau exaltarea jurnaliștilor. Nici nu e de mirare, dat fiind frumusețea păsărilor flamingo, dar mai ales prezența lor într-o zonă care nu le e specifică.

În 2017, tot o echipa de la SOR descoperă din întâmplare șase exemplare tinere de flamingo pe Lacul Fundata, în județul Ialomița, la 25 km de Slobozia.

În iunie 2012, Doru Panaitescu, aflat în Delta Izmirului tot pentru observarea păsărilor flamingo, prevestește aceste apariții, amintind o discuție cu prof. dr. Murariu, directorul Muzeului Grigore Antipa.

Acesta spunea că păsările flamingo sunt într-o puternică expansiune și că e posibil să le vedem mai des și în România. Articolul lui Doru îl puteți citi aici.

Am încercat să descoperim informații mai vechi despre apariția păsărilor flamingo în România. Le-am găsit cu bucurie într-un articol apărut în 1941. Dr. Ludovic Rodewald, biolog și Inspector de Vânătoare din Tulcea, scrie într-un articol dedicat păsărilor din Delta Dunării, publicat în numărul 3 din 1941 al Revistei Carpații: “iar ici colo mai vine în vizită pasărea legendară Phoenicopterus ruber-Flaming.”

Suntem convinși că vom mai avea parte de astfel de vizite și în anii care vin. Le așteptăm cu mare interes.