Așa cum am povestit în articolul despre floarea-soarelui, cele două mari probleme în agricultura de hobby, mai ales în cea făcută la distanță, sunt buruienile și lipsa apei în anumite perioade ale anului. Dacă anul trecut am mulcit cu buruienile de pe loc, anul acesta am decis să cumpărăm baloți de paie de la un vecin. Deși vecinul stă pe aceeași stradă cu noi, l-am găsit pe olx 🙂 .

Mulcirea cu paie are două mari avantaje: menține umezeala și nu permite buruienilor să-și facă de cap. Bine, mai ies câteva, dar nimic grav. Există și un dezavantaj, umezeala de sub paie e ca un hotel de 5 stele pentru limacși, așa cum bine zicea un prieten.

M-am apucat de treabă. Am folosit o seceră cu coadă metalică pentru o cosire rapidă și superficială. Am luat baloții, care erau depozitați chiar lângă zona pe care voiam să o mulcesc, și am început să împrăștii paiele. Operațiunea este simplă și rapidă pentru că fiecare balot e format din mai multe straturi; practic, iei fiecare strat și îl așezi pe teren, ca și cum ai pune gresie.

După mulcire intră în schemă o ruletă și o sapă mică. Stabilești distanța pe care vrei să o ai între răsaduri și marchezi locurile de plantat. E atât de simplu, încât m-a ajutat fiul meu cel mijlociu la această operațiune. Am adus răsadurile care și-au trăit tinerețea în balconul de la bloc și o furculiță pentru scoaterea lor din alveole. O mică groapă facută cu sapa în locurile marcate, fixarea răsadului, apăsarea lui în jurul rădăcinii și gata! Rămâne doar să așteptăm ca mulcirea cu paie să-și facă efectul.

Am plantat în felul ăsta peste 20 de răsaduri din trei soiuri diferite de dovlecei, peste 20 de răsaduri de vinete (albe și pana corbului) și peste 20 de răsaduri de ardei (kapia, gogoșar și gras).

Răsaduri de ardei în alveole de plastic în grădină la țară

În marginea zonei mulcite cu paie am plantat cinci soiuri de castraveți pe plasă. Am pus mai mulți castraveți anul acesta pentru că anul trecut producția a fost scăzută din cauza manei. Am avut castraveți doar pentru consum proaspăt, nu și pentru murături. Așa că anul acesta am încercat două metode diferite, pe lângă cei plantați la marginea zonei mulcite cu paie: castraveți sub pruni și castraveți lângă gard.