Anul acesta n-am fost norocoși la fasole, abia am strâns o mână de teci violet din grădină. N-a fost de-ajuns să ne satisfacem pofta; mâncare am gătit o singură dată, iar salată nici n-am apucat să facem.
Așa că ne-am bucurat când am găsit în piață păstăi verzi și galbene. Ceapă, usturoi și pătrunjel aveam culese de la noi din grădină, deci nu ne rămânea decât să ne apucăm de gătit. Partea cea mai migăloasă e spălatul tecilor și îndepărtarea capetelor.
Am călit o ceapă și frunzele de usturoi în ulei de măsline, apoi am adăugat fasolea și am perpelit-o un pic. Am pus deasupra apă, dar nu cât s-o acopere. Am presărat sare și piper și am acoperit cratița cu capac. Am fiert mâncarea la foc mic, amestecând rar, astfel încât toate tecile să se gătească uniform. Practic, a fost un fel de fiert la abur, ceea ce a dat tecilor o textură al dente foarte plăcută.
Când s-a înmuiat destul de bine fasolea încât să poată fi mâncată, am adăugat suc de roșii și am mai lăsat totul să fiarbă maxim zece minute, la foc mic.
După ce am oprit aragazul, am aruncat în oală două căpățâni de usturoi tânăr tăiat felii subțiri și câteva fire de pătrunjel tocat. Am pus capacul și am lăsat mâncarea să-și combine savorile.
Eu am mâncat-o cu pâine de casă unsă cu smântână de la sibieni. O încântare!
Leave A Comment