O grădină la țară vine cu avantaje și dezavantaje. Pentru început, voi vorbi despre avantaje, fiindcă ele sunt motivul principal pentru care alegi să cultivi legume într-un sat, deși locuiești în oraș.

Fructe și legume proaspete, gustoase și sănătoase

N-ai cum să produci tot necesarul de legume și fructe dacă ești agricultor de weekend. Nici măcar cei care locuiesc permanent la țară nu reușesc asta. Dar vei avea destul de multe legume și fructe proprii, iar satisfacția va fi mare. Ba chiar se poate întâmpla să recoltezi în exces unele legume sau fructe. Nu te panica, le poți conserva sau le poți deshidrata, astfel încât să te bucuri de ele tot anul. Mai mult decât atât, vei descoperi o diversitate uriașă de soiuri pe care nu le poți găsi în nicio piață sau supermarket. În acești doi ani de când am o grădină la țară, am gustat pentru prima dată în viață următoarele fructe și legume:

  • 80 de soiuri de roșii

  • castraveți albi

  • vinete albe

  • gulioare mov

  • ridichi lungi albe și roșii

  • napi rotunzi

  • cartofi mov

  • moșmoane

  • coacăze albe

  • aronia

Alimentele cumpărate de la vecinii din sat sunt mai sigure decât cele din comerț

Pentru că faci agricultură la distanță, nu vei putea crește animale, dar vecinii tăi au în curte porci, găini, oi, capre și altele. Așadar, ai de unde să cumperi carne, ouă, brânză și alte produse lactate din surse ușor de verificat, la prețuri mai mici decât cele din magazin. Poți să cumperi tot felul de fructe, dacă tu nu ai suficiente, și să faci vin, țuică sau orice fel de fructată. Vecinul meu stropește pomii fructiferi de două ori pe an. Chiar și așa, fructele de la el din grădină sunt cu siguranță mai sănătoase decât ceea ce găsești în piață sau la supermarket. Eu nu stropesc deloc, dar producția mea este mult mai mică decât a lui. Nu mai vorbesc despre tot ceea ce înseamnă conserve de toamnă – o zacuscă preparată la ceaun nu se compară niciodată cu cea făcută pe aragaz, într-un apartament de bloc. Iar o tranșă de vinete coapte pe tablă, în curte, n-o să-ți mai transforme casa în saună.

Munca în natură

Deși este obositor să muncești într-o grădină la țară, mai ales pentru o persoană urbană, efectul este mai degrabă reconfortant. Dacă ai copii, spargerea monotoniei orașului va fi benefică și pentru ei. În plus, agricultura de weekend reprezintă o bună soluție pentru munca în echipă, pentru timp petrecut împreună într-un mod “altfel”. Avem prieteni care vin din când în când să ne ajute la muncă tocmai ca să se relaxeze altfel decât ar face-o în oraș. În timp, poți învăța să faci lucruri de care nici nu știai că ești capabil, spre exemplu, mici construcții din lemn. Primul lucru pe care îl fac eu atunci când ajung în grădină este să mă așez pe treptele bucătăriei sau sub cei doi cireși și să ascult ciripitul păsărilor. Deconectarea se produce aproape instantaneu.

O experiență care îți poate folosi la un moment dat

Auzi destul de des despre pensionari care schimbă orașul pentru un trai mai liniștit și mai ieftin la țară. În ultima vreme, există mulți oameni activi care preferă să locuiască permanent la țară. Poate și tu o să-ți dorești asta la un moment dat. O grădină la țară îți va oferi experiența necesară înainte să faci un pas atât de important. Practic, vei înțelege ce înseamnă viața la sat. Chiar și dacă nu vei decide să locuiești permanent la țară, cunoașterea unei alte realități, a satului așa cum e el în viața de zi cu zi, a unor oameni noi reprezintă o experiență utilă pentru tine și pentru familia ta.

A venit vremea să vorbim și despre dezavantajele care apar atunci când ai o grădină la țară. Pe lângă bucurii, agricultura la distanță îți va provoca și multe frustrări. E bine să le știi de la început, tocmai ca să reușești să treci mai ușor peste dezamăgiri.

Ești legat de un loc

Dacă-ți place să pleci în fiecare weekend în diferite locuri, probabil că o grădină la țară nu e cea mai bună idee pentru tine. Va trebui să mergi acolo destul de des, mai ales între aprilie și octombrie. Evident că nu trebuie să renunți la concediul de vară, dar ia în calcul că va fi nevoie să-ți petreci weekend-urile îngrijind legumele și fructele măcar de la jumătatea primăverii până la începutul toamnei.

Cheltuiești destul de mulți bani

Drumurile, ustensilele de grădină, semințele sau răsadurile, solarul, sistemul de picurare, chestiile care se mai strică și trebuie înlocuite, zilierii sau diversele servicii pe care le vei solicita în sat (tractor, întinerirea pomilor fructiferi, bălegar etc.) înseamnă o cheltuială suplimentară față de ce erai tu obișnuit și nu e deloc neglijabilă. Legumele și fructele sănătoase au un cost. Este imposibil să le produci mai ieftin decât cei care fac o producție standardizată, folosesc hibrizi sau pesticide.

Controlul pe care îl ai asupra grădinii este foarte redus

Ok, dacă ai uitat o carte afară și se anunță ploi, poți suna persoana de încredere (vecinul) să rezolve acest aspect. La fel și cu oprirea apei înainte de îngheț. Dar nu-ți poți suna vecinul să culeagă el gândacii de Colorado de pe cartofi când începe invazia 🙂 . Asta dacă vrei să faci agricultură organică, altfel gândacii pot fi decimați rapid cu insecticide. Eu am pierdut complet o cultură de cartofi din câmp și una de varză, din cauză că n-am putut ajunge la timp să culeg insectele înainte să se înmulțească. Dar, cu timpul, învăț soluții care pot fi aplicate specific în agricultura la distanță, despre care o să-ți povestesc într-un alt articol.

Rămâi cu puțin timp liber

Oricât de pasionat ai fi de grădină, așa cum sunt eu, distanța până la și de la țară îți mănâncă timp. Mi s-a întâmplat să ajung acasă atât de obosit, încât n-am mai avut nici timp, nici energie să procesez fructele sau legumele culese. A doua zi m-am luat cu altele și, uite-așa, unele dintre ele s-au stricat în lădițe 🙁 . Dacă te prinde munca la grădină sau dacă te lungești pe lângă ceaun, adio, timp liber! Mai rar la mall, mai rar cu prietenii (dacă nu vor să vină cu tine la grădină), mai rar la terasă sau aiurea.

Distanța

Deși pare redundant, că tocmai despre agricultură la distanță vorbim, distanța până la grădină este cel mai important impediment. Ea este cea care afectează toate aspectele discutate până acum: bani, control, timp. Vei avea multe pierderi, de la fructe răscoapte în copac sau pe jos până la plante distruse de secetă sau de dăunători. De exemplu, noi am avut concediul de vară exact în perioada când ar fi trebuit să culegem perele. Prin urmare, am mâncat o singură pară din grădina noastră.

Totuși, ca să închei într-o notă optimistă, bucuriile sunt mai multe și mai mari decât dezamăgirile, iar experiența te învață să reduci an de an problemele cu care te-ai confruntat la început. De aceea, pregătesc un nou articol despre agricultura la distanță, unde îți voi prezenta câteva soluții care au funcționat deja sau care au șanse să funcționeze (cu mici ajustări) în viitor.