După cum povesteam aici, am preparat pentru prima dată măslinele noastre. Rețetele sunt foarte simple, le voi descrie imediat împreună cu micile secrete pe care le-am aflat de la gazda noastră din satul pescăresc Tolo. Dacă aveți posibilitatea, întotdeauna întrebați un localnic despre cum e mai bine să preparați fiecare soi de masline crude cumpărat. Noi am avut trei soiuri și am avut marea surpriză ca gazda noastră, trecuta de 55 de ani, să “dea o fugă” la mama ei ca s-o întrebe cum se prepară cele mov.

Așadar, să începem cu măslinele negre. Se aleg cele frumoase și ferme, fără găuri, fără mucegai, fără tăieturi. Se spală și se pun într-un bol. Se adaugă sare grunjoasă și se amestecă până când sarea se distribuie uniform printre măsline. Apoi se pun într-un săculeț făcut dintr-un material permeabil (noi am folosit unul de rafie) și se leagă la vârf, astfel încât măslinele să nu fie strânse. Sacul se pune la scurs într-o strecurătoare, deasupra unui castron.

În fiecare zi, sacul se scutură, astfel încât sarea să se redistribuie uniform. Se pune la loc deasupra strecurătorii tot cu fundul în jos, ca să continue să se scurgă. Sarea scoate apa din măsline și, totodată, amăreala. Zeama care se scurge trebuie aruncată.

Acest procedeu trebuie repetat timp de minimum 10 zile. După această perioadă, puteți să deschideți săculețul și să gustați câteva măsline, după ce le clătiți de sare. Dacă vă plac, le scoateți, le spălați pe toate, le amestecați cu puțin ulei de măsline astfel încât să fie toate unse și le depozitați într-un borcan.

Puteți adăuga diferite condimente (oregano este cel mai folosit în zona aceasta). Dacă vi se par amare, le lăsați în continuare în sac și le gustați în fiecare zi, până ajung la gustul căutat de voi. Atenție, dacă le lăsați prea mult, riscați să devină mai mult sărate decât amare, ceea ce nu e de dorit.

Măslinele verzi și cele mov se pun în apă cu sare. Urmați aceeași procedură de selecție și de spălare ca la măslinele negre. Puneți apoi măslinele în sticle curate, de pilde unele de apă plată. Grecii folosesc apă de mare fiindcă are deja proporția ideală pentru saramură. Noi am folosit sare grunojoasă neiodată cumpărată și apă plată.

Puneți o parte sare la nouă părți apă și amestecați sau agitați până se dizolvă. Turnați apa sărată peste măsline. Închideți capacul și așezați sticlele culcate, la temperatura camerei. Nu deschideți dopul, nu trebuie să intre aer! Măslinele trebuie lăsate patru luni în această soluție. Când vine vremea să le deschideți, faceți o tăietură sub dop, ca să nu “explodeze” conținutul.

Cu siguranță că există mai multe rețete, dar noi pe acestea două le-am încercat. Măslinele noastre negre și-au încheiat primul ciclu de preparare și sunt absolut delicioase. O să păstrăm o parte să le mâncam exact așa cum sunt, simple, iar cealalta parte își va continua aventura gustului într-un borcan cu putin ulei și oregano.