Mie și copiilor ne plac mult produsele de brutărie și patiserie. Iar atunci când le fac în casă, cu făina sănătoasă și, eventual, cu maia, ne plac și mai mult. Covrigii cu mac și sare pe care îi întâlnim la fiecare pas, atât în supermarketuri, cât și la gherete, sunt una dintre marile tentații pentru copii. Vestea bună e că pot fi făcuți acasă, având astfel control total asupra ingredientelor și a condițiilor de preparare.
Covrigii pe care i-am copt plecând de la rețeta de Salzbrezeln, găsită în “Ultimate Bread”, de Eric Treuille și Ursula Ferrigno, au ieșit cei mai gustoși dintre cei experimentați de mine. Am convertit drojdia în maia și a rezultat următoarea formulă:
-104 grame de maia de grâu integral și de secară, în cantități egale (maiaua are hidratare 100%)
-262 grame făina albă de grâu bio
-200 grame făina integrală bio
-244 grame apă
-9 grame sare neiodată
Am amestecat făina și apa într-un vas, l-am acoperit cu o folie de plastic și l-am lăsat să se odihnească 30 de minute, timp în care făina se hidratează și se formează rețeaua de gluten, cea care dă structură aluatului. După etapa de autoliză, am adăugat maiaua și sarea și am frământat aluatul până când se desprindea ușor de pe vas. L-am lăsat la fermentat timp de două ore, tot acoperit, apoi am format covrigii. Sigur veți prinde mișcarea privind pozele mai degrabă decât dacă v-aș povesti 🙂 . Din cantitățile pe care vi le-am spus mi-au ieșit opt covrigi.

A urmat a doua etapă de dospire, cea finală- 20 de minute pentru primii covrigi pe care i-am pus la cuptor, respectiv 40 de minute pentru cei din a doua tură.

E foarte important să preîncălziți cuptorul! Cu minimum 45 de minute înainte să coaceți, porniți cuptorul la 250 de grade Celsius. Dacă urmează să coaceți pe piatră, puneți și piatra înăuntru, evident.

Înainte să pun covrigii la copt, i-am uns cu ou bătut și i-am presărat cu sare grunjoasă neiodată și mac. Mult mac.

I-am copt timp de 20 de minute, pe pergament.

Dacă vă încumetați să testați rețeta, m-aș bucura să văd cum vă ies și ce părere aveți de gust, comparativ cu cei din comerț.