Una dintre cele mai delicioase rețete cu dovlecei pe care le-am încercat până acum sunt aceste chifteluțe coapte. Scalați rețeta în funcție de câte porții doriți să obțineți; eu am făcut 20 de chifteluțe din ingredientele pe care vi le voi spune în continuare:

  • 2 dovlecei mari
  • 3 ouă
  • 70g pesmet
  • 75g brânză rasă
  • sare, piper
  • fulgi de usturoi

În primul rând, am pornit cuptorul la 200 de grade Celsius. Am spălat și decojit cei doi dovlecei verzi de la noi din grădină, apoi i-am dat pe răzătoare. I-am sărat generos și i-am lăsat să stea 20 de minute, după care i-am răsturnat pe o bucată de pânză și i-am stors. N-o să vă vină să credeți cât lichid iese din ei!

Am pus dovleceii înapoi în vas, am adăugat celelalte ingrediente și am omogenizat totul cu o lingură de lemn.

Am pregătit hârtia de copt pe măsura tăvii (nu e neapărat necesar să tăiați colțurile așa cum am făcut eu, dar mie îmi place să nu se formeze cute).

Am modelat chifteluțele în mână; eu le-am dat formă cilindrică, dar le puteți face și mai aplatizate, ca pe niște chiftele clasice.

Dacă vi se pare că e prea moale compoziția, puteți să adăugați încă 10-20 de grame de pesmet.

Am așezat chifteluțele în tavă și le-am lăsat 50 de minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade. Verificați totuși după jumătate de oră, poate e nevoie să rotiți tava sau poate chiar s-au rumenit suficient. Ce să vă spun, s-au terminat la o singură masă 🙂

Dacă vreți să încercați alte rețete cu dovlecei, vă recomand dovlecei umpluți cu carne, dovlecei la grătar cu brânză și usturoi sau flori de dovlecei umplute.