Anul acesta am prins Boboteaza într-un minunat sat din Grecia, Tolo. Am fost foarte impresionați de eveniment, așa că am decis să petrecem si Paștile tot aici. Nu am fost deloc dezamăgiți. 

Ca turist, principalul eveniment pe care-l așteptam era Arderea lui Iuda. Dar am avut parte de o surpriză foarte plăcută chiar înainte de evenimentul principal. Sâmbătă am pregătit împreună cu gazda noastră kokoretsi și mielul la proțap, iar duminică am participat la cel mai autentic prânz grecesc din viața mea de turist.

Dar să revenim la Iuda. Deși un obicei străvechi, locuitorii din Tolo îl practică doar de câțiva ani. „Păpușa” uriașă, fixată pe un suport plutitor, este pusă pe apă încă din timpul zilei. Câțiva localnici, aflați într-o barcă, îl păzesc pe Iuda. O să vă povestesc mai târziu și de ce fac asta.

Când se lasă seara iar sutele de gură-cască împânzesc tavernele de la malul mării, dar mai ales plaja, mai multe bărci cu localnici încep să-l „caute” pe Iuda.

Se apropie din toate părțile, prevestind momentul culminant. Aprind pe fiecare barcă un soi de fumigene roșii, pe care apoi le aruncă spre Iuda.

 Când “păpușa” ia foc în sfârșit, începe un superb joc de artificii. Iuda arde minute bune, iar noi, cei de pe plajă sau de la taverne, ne bucurăm de spectacolul de culoare.

Dar să vă zic și de ce-l păzesc localnicii pe Iuda. Satul de lângă Tolo, Asini, nu are deschidere la mare. Așa ca localnicii se „mulțumesc” să-l împuște pe Iuda, nu au cum să-i dea foc pe mare. Fac acest lucru cu un zgomot care se aude până în Tolo, probabil ca să compenseze prin gălăgie lipsa mării. Îl plimbă cu mare fast și cu mult zgomot înainte să-l împuște în locul stabilit. Acum câțiva ani, când această tradiție s-a (re)instaurat în Tolo, locuitorii din Asini l-au furat pe Iuda pregătit de cei din Tolo. Și asta cu doar câteva ore înainte de ardere. Într-un iureș de nedescris, cei din Tolo au încropit rapid un alt Iuda și au reușit să ducă spectacolul la bun sfârșit. Totuși, experiența a fost extrem de neplăcută, așa că au decis să păzească în fiecare an păpușa, de la facere până la ardere.