Fiindcă dovleceii rotunzi umpluți au avut succes maxim la noi în casă, am vrut să repetăm experiența cu ardei.

La noi în grădină n-au mers deloc bine ardeii anul acesta, așa că am cumpărat din piață. I-am curățat de semințe și i-am lăsat deoparte.

Pentru umplutură, am folosit 1 kg de carne de vită și 0,5 kg de carne tocată amestec, iar în loc de orez am pus orzo, adică acele paste minuscule, în formă de bob de orez.

Am condimentat totul cu trei cepe în trei culori, usturoi, busuioc și un ardei iute, toate de la noi din grădină.

Concret, am tocat cepele și usturoiul și le-am pus la călit, în câteva linguri de ulei și un praf de sare. Am curățat nervurile și semințele ardeiului iute, l-am tăiat felii subțiri și l-am adăugat în tigaie, împreună cu busuiocul proaspăt. În paralel, într-o crăticioară, am pus două pahare (aproximativ 400 g) de orzo și tot atâta apă rece și le-am pus pe foc mic. Am amestecat destul de des, până când pastele au absorbit toată apa.

Când legumele erau călite și orzo fiert, le-am amestecat cu carnea tocată și le-am pus din nou la gătit, la foc mic, într-o tigaie adâncă, acoperită cu capac.

Fiindcă nu aveam sos de roșii în casă, nu l-am pus acum, dar vouă vă recomand să-l adăugați în acest moment. Umplutura va fi mai gustoasă, cu siguranță. Când carnea a fost gata, am dres-o de sare și piper și am umplut ardeii cu ea, iar ce a rămas, am pus deasupra.

Între timp a venit și sosul de roșii 🙂 , așa că l-am adăugat și pe el, din belsug, plus o cană de apă (cât să nu se ardă, dar nici să nu acopere ardeii, ca să nu semene mâncarea a ciorbă). Am pus oala acoperită la fiert. Ah, nu uitați de două-trei frunze de dafin, aruncate ici și colo!

Ardeii umpluți merg bine cu iaurt sau cu smântână. Dacă aveți mofturoși în preajmă, care refuză să mănânce ardeiul pe motiv că e amar, încercați să dați jos pielița de la suprafață (ca și cum ați decoji un ardei copt). E o diferență MARE de gust, care la noi a funcționat mai bine decât speram 🙂 .