Îmi doream de mult timp să încerc o rețetă de anghinare cu miel, dar nu banuiam că o să am norocul să fiu asistat la prima încercare de o grecoaică foarte pricepută în bucătărie. Piața unde mergeam de doua ori pe săptămână era plină de țărani care vindeau anghinare, lămâile erau si ele în plin sezon, iar miel găsești in Grecia la orice măcelărie.
Mi-am luat inima în dinți și am rugat-o pe proprietara pensiunii unde eram cazat să vină să gătim împreună. A acceptat cu bucurie, iar rezultatul a fost extrem de gustos. Înainte sa trec la rețeta propriu-zisă de miel cu anghinare, vreau să vă spun ca sosul de lămâie este esențial în succesul acestei rețete.
Ingrediente:
8 inimi de anghinare
1 kg pulpă de miel
2-3 lămâi
1 ceapă
mărar
sare, piper
Pregătim o oală cu apă în care stoarcem o lămâie. Anghinarea se curață complet de frunze, apoi i se taie “capacul” și se curăță partea de jos. Cu un cuțitaș ascuțit sau cu o lingură se curăță puful din interior. Eu am impărțit “inima” de anghinare în două și am curățat puful cu cuțitul, dar am văzut în piață o femeie care folosea lingura, rezultând o anghinare întreagă.
Toate aceste operațiuni trebuie facute rapid pentru că anghinarea oxidează foarte repede. Imediat ce suntem gata cu una, o aruncăm în oala cu apă și lămâie.
Porționăm mielul după preferințe. Eu l-am rugat pe măcelar să-mi taie pulpa în 4. Sărăm și piperăm carnea după gust și o aruncăm în tigaia cu ulei de măsline puțin încins. Rumenim carnea de miel, timp în care tăiem o ceapă și mărarul. Mutăm mielul rumenit împreună cu ceapa și mărarul într-o oala și adăugăm apă. Lăsăm să fiarbă mocnit până mielul devine aproape fraged.
Adăugăm anghinarele împreună cu zeama de la două lămâi și mai lăsăm pe foc aproximativ 15 minute. Noi am preferat anghinarele puțintel mai ferme (al dente).
Se pot mânca cu pâine de casă, sosul de lămâie este delicios. Gustul anghinarei din această rețetă este asemănător țelinei. Grecii fac această rețetă și cu orez în loc de miel. Poftă bună!
Leave A Comment