Cucul (Cuculus canorus) este o pasăre migratoare care cântă aproximativ trei luni pe an, perioadă care corespunde cu ritualul de împerechere și cu depunerea ouălelor în cuibul altor păsări, de obicei păsări cântătoare mai mici. Asemănarea cucului cu uliul păsărar îl ajută să îndepărteze mai ușor păsările în al căror cuib intenționează să-și depună ouăle, dar a dus și la credința românilor că, după Sânziene, cucul se transformă în uliu. Conform credinței populare, cucul nu mai cântă după Sânziene pentru că se îneacă înghițind un bob de orz. În Bucovina, exista credința că amuțitul cucului se întâmplă deoarece cucul mănâncă cireșe, vișine sau grăunțe de orz și răgușește.
Importanța cucului în calendarul popular este datorată perioadei în care cântă, perioadă care corespunde cu primăvara astronomică: între echinocțiul de primăvară și solstițiul de vară sau între Buna Vestire și Sânziene. De aceea, ziua de Sânziene (24 iunie) mai este numită și Amuțitul Cucului, iar Bunavestirea (25 martie) se numește și Ziua Cucului.
Aceste două repere foarte importante pentru calendarul popular au transformat o pasăre fără prea multe calități (nu-și face cuib, nu are grijă de propriii pui, nu e pasăre cântătoare, nu are un colorit frumos) într-o pasăre privilegiată, simbol al primăverii, al norocului și al iubirii, cântată în foarte multe doine, mai ales de dor și jale. Cucul, antropomorfizat, apare și în foarte multe povestiri, fiind tâlhar, amant, haiduc, slugă șamd. Cucul era considerat și mesagerul iubiților, următoarele versuri fiind elocvente:
“- Cucule, de unde vii?
– De la Cluj, de la Sibii.
– Da de mândra ce mai știi?
– Știu bine, că-i sănătoasă
– Șade la masă și coase.”
Oamenii erau convinși că așa cum te prinde primul cântec al cucului, așa o să-ți meargă tot anul. Prin urmare, în zilele premergătoare evenimentului, toată lumea era veselă, mâncată, îmbrăcată frumos și cu bani în buzunar. Fiind una dintre cele mai prezente păsări în credințele și superstițiile poporului român, vom vorbi mai pe larg despre acestea într-un articol viitor.
Leave A Comment