Mă gândeam de mult timp să fac agricultură la distanță. Îmi doream foarte tare să-mi produc propriile legume și fructe, dar nu știam cum pot să fac asta în mijlocul Bucureștiului. Eram blocat în ideea că un teren lipit de oraș e prea scump și că agricultura la distanță nu e posibilă, pentru că știam cât de mult muncesc cei care au chiar și o grădină de câteva sute de metri pătrați. Așa că mă mulțumeam să citesc cum fac alții agricultură, mai ales permacultură și agricultură ecologică.

În 2017, însă, impulsul a fost atât de puternic, încât m-am apucat să caut un lot de teren relativ aproape de oraș. Îmi doream foarte mult să aibă pomi fructiferi maturi, ca să nu fie nevoie să aștept câțiva ani primele fructe, să aibă fântână, să fie racordat la curent, să fie într-un sat “viu”, să fie frumos… să, să, să, să. De fapt, mi-am dat seama că îmi doream foarte multe, dar nu prea știam încotro să mă îndrept. Până la urmă am găsit ceva de care sunt foarte mulțumit, de aceea mă gândesc că experiența mea îi poate ajuta și pe alții să facă acest pas. Iată câteva sfaturi:

Motivația

Oricât de romantic ar suna să ai o gradină sau chiar o casă la țară, trebuie să te gândești foarte bine la motivele pentru care vrei să faci acest pas. Eu îmi doream foarte mult fructe și legume variate, neinundate de produse chimice, cu un gust cât mai aproape de cel al legumelor și fructelor din copilărie. Voiam să-mi cresc eu roșiile și castraveții ca nimeni altul 🙂 . Mi se pare extrem de important să le ofer copiilor mei posibilitatea de a mânca fructe direct din pom (sau arbust) și să-i fac să înțeleagă mai bine procesul complex prin care trece hrana, de la sămânță la farfurie. Visam să pun în practică ceea ce citisem timp de șase ani, să fac diferite experimente în grădină – să mulcesc, să scap de buruieni altfel decât face toată lumea. În materie de gastronomie aveam să încerc rețete noi în bucătărie, să gătesc la ceaun din când în când… Și, nu în ultimul rând, simțeam nevoia să muncesc ceva fizic, în aer liber.

Alegerea locului

Deși mulți oameni cu care am vorbit despre această posibilitate cred că agricultura la distanță e o treabă de weekend, realitatea mea a arătat că “dai o fugă la țară” ori de câte ori poți și vrei sau trebuie. În afara zilelor de weekend mai există zilele libere, concediile sau chiar situații când te învoiești de la birou pentru a rezolva ceva urgent care apare la țară. Așa că e esențial ca accesul spre grădina de la țară să fie ok indiferent de zi. Contează, bineînțeles, zona în care locuiești, dar și experiența ta cu traficul din oraș. E foarte important și timpul necesar parcurgerii distanței până la grădină. Dacă nu ai și o căsuță locuibilă, vei face drumuri dus-întors, ceea ce poate deveni obositor. Cu satul/grădina e puțin mai simplu: rezonezi sau nu. Dar, chiar și așa, tot trebuie să fii atent la câteva detalii. E musai să ai sursă de apă pentru irigat. Este necesar să fii racordat la curent. Ideal e să fii într-o zonă populată a satului, pentru a diminua riscul ca cineva să-ți fure ceva din curte. Din punctul meu de vedere, e ideal să existe pomi fructiferi maturi, ca să te bucuri de fructe încă din primul an. Dacă ai noroc și de un solar gata făcut, cum am avut eu, e și mai bine. Ar fi minunat ca vecinii să fie săritori și activi, ceea ce e mai greu de găsit, dar nu imposibil. E de mare ajutor ca grădina să fie împrejmuită și să existe anexe în stare bună, magazii, foișor, bucătărie de vară etc. Nelocuind acolo, orice lucru care există și nu trebuie făcut de la zero reprezintă un imens avantaj. Încă un criteriu, deloc neglijabil, este un preț decent, ca să nu resimți totul ca o presiune când vor apărea primele greutăți (o să-mi fac curaj să scriu și despre eșecurile din grădină 🙂 ).

Șlefuirea abilităților de comunicare

Sună pompos, dar sătenii chiar vorbesc altă limbă. Timpul trece altfel, spațiul e diferit, lucrurile se fac într-o anumită rânduială etc. Trebuie să fii pregătit mai degrabă să asculți, decât să vorbești. Și să te asiguri că vorbești despre același lucru cu persoana din fața ta. Chiar dacă ai de gând să faci lucrurile altfel, cum a fost cazul meu (soiuri vechi, zero stropit, pomi sau dovleci unde ei pun doar porumb sau lucernă și alte asemenea grozăvii), nu strică deloc să-i asculți, fără să încerci să-i convingi să facă la fel ca tine. O să ai nevoie de aceste abilități mai ales în comunicarea cu vecinii, cu cei care te vor ajuta la muncă, dar și cu persoana care va avea grijă de grădina ta în timpul în care nu ești acolo. Și aici am ajuns la unul dintre cele mai importante aspecte când vine vorba despre agricultură la distanță.

Persoana de încredere

Eu am avut norocul să preiau această persoană de încredere de la foștii proprietari, care, ca și mine, locuiau în București și veneau la țară când și când. Știam că această relație este necesară, dar habar n-aveam cât de multe situații în care această persoană îmi va fi de un real folos vor apărea. În fiecare zi de marți, când e ziua de colectare a gunoiului menajer, nea Nicu vine, deschide poarta și scoate gunoiul pe care-l las în pubelă. Tot nea Nicu m-a îndrumat către un instalator atunci când s-a stricat hidroforul și i-a deschis poarta când a putut să vină să-l monteze pe cel nou, lăsat de mine în weekend. Persoana de încredere poate să preia un colet în locul tău (nu are niciun sens să te cari cu un frigider, de exemplu, din oraș la țară, când curierul poate să-l aducă direct la adresa din sat). Poate să te informeze despre vreme. Mi s-a întâmplat să prind o zi când ploua cu găleata la primărie, ceea ce îmi apărea și mie în aplicația de vreme. Surpriză, când am ajuns la mine în curte, pe aceeași stradă cu primăria, nu picase niciun strop. Totodată, omul tău de încredere te poate anunța când apar unii dăunători (gândacul de Colorado, de pildă, poate să distruga complet recolta de luni până sâmbătă).

Planificarea

Dacă ai găsit locul visat, trebuie să începi foarte repede să gândești ca un agricultor. Planificarea poate să înceapă chiar înainte de a cumpăra grădina. Ce plantezi și când plantezi sunt lucruri noi pentru tine. Care este necesarul pentru familia ta? Ce lucrări trebuie să faci înainte de plantat? Semințe sau răsaduri? De unde le procuri? Poți căuta pe net un calendar de plantare, dar nu-ți va răspunde la toate întrebările și nici nu vei găsi unul potrivit pentru situația ta: agricultor de la distanță, cu timpul limitat în principal la zilele de weekend.

În partea a doua îți voi prezenta avantajele și dezavantajele pe care le are agricultura la distanță.